Voorkomen is niet altijd mogelijk maar opletten kan geen kwaad
Wij hebben een paar tips voor u. Als u die ter harte neemt wordt het ‘gewoonte’ om niet alles en iedereen te vertrouwen. Een verkoper die u via het web benadert met een fantastisch aanbod moet traceerbaar zijn. Heeft hij iets te verbergen? Wees nog meer op uw hoede.
Tip 1: Waar komt de aanbieder vandaan?
Het eerste wat u kunt doen is naar deze site gaan (www.who.is) en uitzoeken waar het bedrijf gevestigd is dat de domeinnaam geregistreerd heeft waarop de aanbieding staat of waar vanaf gemaild is.
Vraag eventueel om adresgegevens en een telefoonnummer en check deze op het web, bijvoorbeeld via Google, De Telefoongids of de Kamer van Koophandel.
Is er geen duidelijke informatie voor handen dan heeft en iets te verbergen. Doe dan geen zaken.
Tip 2: Welke taal wordt er gebruikt?
Als men u aanspreekt in het Nederlands dan nog is het maar de vraag of u met Nederlanders van doen hebt. Ook kan het zijn dat er een Nederlander betrokken is bij de oplichterspraktijken.
Kijk in ieder geval eens goed naar de spelling. Dikwijls wordt er een Amerikaans marketingverhaal gebruikt. Aan de overdreven manier van aanprijzen kunt u vaak al zien dat het hier gaat om een bedrijf dat zeer waarschijnlijk niet vanuit Nederland werkt.
In veel landen wordt Engels gesproken, teksten die door Nigerianen worden gebruikt zijn vaak goed opgesteld en wekken vertrouwen. Nog dagelijks zijn er meldingen van oplichting door Nigeriaanse bendes maar ook uit Oost-Europa krijgen wij steeds vaker meldingen van oplichtingspogingen.
Tip 3: Producten die doorgaans een licentie hebben.
Als u software krijgt aangeboden tegen een lage prijs moeten alle seinen bij u op rood springen want software wordt alleen door fabrikanten via de gangbare distributiekanalen aangeboden. Vraag dus naar een dealernummer, tien tegen een dat men dat niet kan overleggen.
Tip 4. Geloof niet dat goedkoop zo maar ook een ‘goede koop’ is.
Iets wat goedkoop is hoeft niet persé een slechte koop te zijn. Kijk of het mailtje aan u persoonlijk is gericht of dat het net zo goed voor uw buurman bestemd zou kunnen zijn. Als u tot de doelgroep behoort kan het zijn dat u een gericht mailtje kreeg.
Doorgaans betekent meer dan 20% onder de winkelprijs geen zuivere koffie.
Tip 5. Vraag om garantie voordat u koopt.
Als u de boel niet vertrouwt moet u natuurlijk helemaal voorzichtig zijn maar vraag in alle gevallen aan de verkoper of ze een garantiekaart kunnen mailen. Dat moet geen probleem zijn als het om een eerlijk product gaat, nieuw of tweedehands.
Vaak worden er gsm’s aangeboden die een paar maanden oud zijn. De verkoper heeft zogenaamd spijt maar in dat geval moet hij de bon en het garantiebewijs kunnen overleggen.
Tip 6. Tik de naam van de aanbieder in bij Google.
Kijk via het web eerst eens of anderen ervaringen hebben met de aanbieder. Als iemand al eens eerder met succes iemand heeft opgelicht zal deze snel bekend zijn.
U kunt ook een stukje tekst uit de aanbieding kopiëren of dit ergens vermeld staat als advertentietekst die niet volledig te vertrouwen is.
Tip 7: Eerst betalen of eerst ontvangen?
Het wordt lastig als de verkoper eerst zijn geld wil zien. Vaak terecht want er zijn veel gevallen bekend van mensen die iets bestellen en na ontvangst niet betalen.
Toch kunt u meer zekerheid krijgen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een zogenaamd ’tussenstation’. Die ontvangen van u het geld en van de verkoper het product. U bent dan wel wat duurder uit maar u weet zeker dat u uw geld niet kwijt bent zonder er iets voor terug te ontvangen.
Ga je contant betalen op een afgesproken plaats, zorg dan dat je niet op een afgelegen plek afspreekt of een plek die je niet kent. Neem iemand mee als het om grote bedragen gaat en zorg dat je er een kwartier eerder bent om de boel te verkennen.
Een koffiehuis of restaurant waar meerdere mensen aanwezig zijn is doorgaans een goede plek omdat de verkoper geen amok zal maken als de deal u toch niet aanstaat.
Probeer de helft aan te betalen als het om een levering op afstand gaat. Alleen al het direct afwijzen van uw suggestie door de verkopende partij kan erop duiden dat men u wil belazeren.
Tip 8. Second opinion.
Laat een huisgenoot of buurman de aanbieding lezen en zijn mening geven. Wellicht bent u te verblind door de spectaculaire aanbieding en is er een onafhankelijk oordeel voor nodig u de ogen te doen openen.
Tip 9: Geloof niet in ‘er zijn meer gegadigden’.
Stel dat u een paar uur later had gereageerd dan was het product weg geweest dan had u gewoon verder gezocht. Laat u dus niet aanpraten dat u haast moet maken met beslissen want die paar minuten maken echt niets uit.
Tip 10. Neem de tijd.
Vermijd altijd dat men de indruk krijgt dat u zeer geinteresseerd bent. Als u zegt dat u nog even verder rond gaat kijken is de reactie van de andere kant vaak veelzeggend. Dikwijls wordt de toon indringender en wordt er geschermd met meer gegadigden of men is bereid nog een beetje extra korting te geven.
Moraal!
Kom zeker over en beslis nooit direct maar controleer zo veel mogelijk gegevens die u van de aanbieder heeft en vraag om zekerheden.
Rechten en plichten op het Internet
Uw vrijheid en plichten met betrekking tot hoe u omgaat met anderen op het Internet worden begrensd door hun rechten. Uw rechten en integriteit worden gewaarborgd in nationale en internationale wetten en verdragen.
Juridisch gelijk hebben en krijgen betekent dat aan uw uitleg de meeste waarde werd toegekend. Jurisprudentie is het gemiddelde ‘plus een’ van vele uitspraken. Voor Internet-gerelateerde conflicten is er nog nauwelijks sprake van een representatieve verzameling vonnissen en arbitrale uitspraken.